Hautajaiset

Ohjeistus hautajaisiin poikkeusaikana

Lapin sairaanhoitopiirin alueella voidaan 3.5.2021 alkaen järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia. Tilaisuuksissa on huolehdittava osallistujien turvallisuus

Toimintamme sopeutetaan tilanteen vaatimalla tavalla antamalla toimintaohjeet hautaan siunaamiseen, hautaukseen ja muistotilaisuuteen.

Henkilömäärä suhteutetaan 2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi ja vastuu on sen järjestäjällä.

Tieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita ja aloitettava hautajaisjärjestelyt. Vaikka voimia ei tähän aina tuntuisikaan riittävän, auttavat hautajaisjärjestelyt omalla tavallaan kulkemaan vaikean ajan yli.

Hautauksen käytännön järjestelyissä auttaa ja neuvoo seurakunnan viraston työntekijät. Siellä sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi ja kanttori, varataan hautapaikka ja tehdään hautojen hoitoon liittyvät sopimukset.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Omaisten on asioitava myös hautaustoimistossa, josta hankitaan mm. arkku ja tarvittaessa uurna.

Valkoinen arkku, jonka päällä erivärisiä kukkavihkoja